Usein Kysytyt Kysymykset
Taloyhtiöissä on erilaisia käytäntöjä. Parhaat tiedot saat omaa taloyhtiötäsi koskevista papereista, esimerkiksi taloyhtiösi sivuilta huoneistotieto.fi -palvelusta.
Kun kirjaudut palveluun ensimmäisen kerran, valitse ”Tunnistaudu tästä”. Voit tunnistautua pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Tunnistautumisen jälkeen syötä palveluun sähköpostiosoitteesi ja keksi salasana, joiden avulla pääset jatkossa kirjautumaan sisään palveluun. Isännöintitoimisto tarkistaa tiedot ja hyväksyy tunnistautumisen, mikäli tiedot ovat oikein.
Alla kuitenkin vastauksia useimpiin kysymyksiin.
- Taloon muutto ja poismuutto
- Muutostyöt eli huoneistoremontti
- Asumisviihtyvyys
- Yörauha
- Tupakointi
- Sähköpolkupyörät ja sähköpotkulaudat
- Autopaikka
- Sauna – ja pesutupa
- Laajakaista ja televisio
- Jätehuolto
- Vakuutus
- Paloturvallisuus
- Väestönsuojelu ja pelastussuunnitelma
- Avaimet ja lukot
- Lämmitys
- Ilmanvaihto
- Vesi- ja viemärijärjestelmä
- Korjaushanke taloyhtiössä
- Järjestyssäännöt ja järjestyslaki
- Asunto-osakeyhtiölaki
Taloon muutto ja poismuutto
Muutosta ja poismuutosta on aina ilmoitettava taloyhtiölle. Nimen vaihto huoneiston oveen, oven avaaminen huoltomiehen toimesta, talonkirjaotteen saannin yms. edellytyksenä on, että taloyhtiö on saanut asukkailta asianmukaisesti täytetyn muuttoilmoituksen.
Tästä pääset täyttämään muuttoilmoituslomakkeen.
Pois muuttaessa tulee huolehtia sähkö- ja vesimittarien lukemisesta, jos asunnossa on huoneistokohtaiset mittarit. Loppulaskun voi tehdä vain, jos isännöintitoimistoon on toimitettu ajantasaiset lukemat. Erikseen tehtävästä laskutuksesta menee hinnaston mukainen laskutuslisä.
Mikäli taloyhtiössä luetaan huoneistokohtaiset mittarit itse asunnosta, mittarilukemailmoitus on helpoin tehdä huoneistotieto.fi -palvelun kautta.
Mikäli taloyhtiössä on etäluettavat mittarit, saa isännöintitoimistoon luettua lukemat, kun poismuuttoilmoitus on toimitettu.
Mikäli talossa on esimerkiksi henkilömäärään perustuva vesilaskutus, tulee osakkaan ilmoittaa maksuihin vaikuttavista henkilömäärämuutoksista aina erikseen.
Muistathan lopettaa ajoissa myös muut sopimuksesi, kuten autopaikat, nettiyhteys, kuntosali tms.
Muutostyöt eli huoneistoremontti
Aloita remonttisi suunnittelemalla se ensin hyvin.
Tee remontti-ilmoitus hyvissä ajoin isännöitsijälle ja odota vastausta.
Remonttia ei saa aloittaa ennen kuin ilmoitus on käsitelty. Ilmoituksen käsittelyaika on noin kaksi viikkoa. Saat lisäohjeet remontin toteutukseen ja valvontaan tai lisäselvityspyynnön. Yksinkertaisiin ja pieniin remontteihin vastauksen saattaa saada heti.
Remontti-ilmoitus on helpointa tehdä huoneistotieto.fi -palvelun kautta.
Sivulta löydät myös taloyhtiökohtaiset ohjeet remonttiin.
Ennen purkutöiden aloittamista, kaikissa ennen vuotta 1994 valmistuneissa rakennuksissa, on ehdottomasti selvitettävä, onko purettavissa rakenteissa asbestia tai muita haitta-aineita. Mahdolliset haitta-aineet on purettava voimassa olevien määräysten mukaisesti Aluehallintoviraston Työsuojeluhallinnon ohjeen mukaan. Altistumisalueen puhtaus on varmistettava ja tilojen luovutuksesta on tehtävä asiakirja, johon on liitettävä tilan puhtaaksi osoittava ilmanäytteen analyysilausunto. Asbestikartoitusraportti sekä luovutusasiakirja on toimitettava isännöitsijälle.
Remontti-ilmoitus on vapaamuotoinen kirjallinen suunnitelma remontista. Jos käytät ulkopuolista urakoitsijaa, pyydä häneltä apua ilmoituksen teossa.
Kerro erityisesti, mitä remontti koskee/ miten aiot toteuttaa ao. rakennuksen osiin vaikuttavat remontit:
- sähköjärjestelmät
- vesi- ja viemärijärjestelmät
- lämmitysjärjestelmä
- ilmanvaihtojärjestelmät
- läpiviennit ulkoseiniin ja kattoon
- eristeet (ääni, vesi, lämpö)
- huonejärjestysten muutos, seinien poisto tai lisääminen
- kaikki rakennusten ulkopuolelle tehtävät kiinteät muutokset ja kiinnitykset, myös parveke
Kaikki rakenteet ja järjestelmät kuuluvat taloyhtiön kunnossapitovastuulle ja niihin tehdyt muutokset voivat vaikuttaa koko järjestelmän/rakennuksen toimivuuteen, huoltoon, energian kulutukseen ja kustannuksiin.
Muutostöissä ja tasoa parantaessa normaalin vastuunjaon mukaan yhtiön huoltovastuulle kuuluva järjestelmän osa tms. on osakkaan itse kustannettava.
Jos osakkaan asentaman uuden, normaalin vastuunjaon mukaan yhtiön huoltovastuulle kuuluva järjestelmän osa tms. laitteen/osan huolto/korjaus on taloyhtiön perustasoa huomattavasti kalliimpi/halvempi tai sen varaosien hankinta on kohtuuttoman hankalaa, kuuluu kunnossapito/huolto osakkaalle. Vastuunjakotaulukosta näet normaalin vastuunjakosuosituksen, taloyhtiökohtaisia eroja saattaa vastuunjaossa kuitenkin löytyä.
Suurin osa huoneistoremonteista ei ole luvanvaraista, mutta osakkaalla on lain määräämä ilmoitusvelvollisuus. Taloyhtiöllä on oikeus hyväksyä ehdollisesti/kieltää muutostyö/remontti jos se aiheuttaa haittaa rakennukselle tai sen järjestelmille. Myös jos muutostyö aiheuttaa kohtuutonta haittaa muille osakkaille tai saattaa osakkaita eriarvoiseen asemaan.
Osakkaan remonteista/muutostöistä aiheutuvat kulut kuuluvat osakkaalle. Jos muutostyö vaatii rakennusluvan, kuuluu luvan hakeminen ja tästä aiheutuvat kulut osakkaalle. Rakennuslupa haetaan aina taloyhtiön nimissä. Hallitus valtuuttaa osakaan hakemaan ilmoittamansa muutoksen mukaisen rakennusluvan. Valvonnan suorittaa tapauskohtaisesti isännöitsijä tai ulkopuolinen valvoja. Isännöitsijälle tulee aina ilmoittaa remontin valmistuminen.
Jos suunnittelet rakennusluvanvaraista muutostyötä, tulee osakkaan esittää isännöitsijälle/hallitukselle remontin laajuus sekä vastaava suunnittelija ennen taloyhtiön muutosilmoituksen tekemistä.
Kaikki remontit/muutostyöt tulee suorittaa kyseisen hetken rakennusmääräysten ja hyvän rakennustavan mukaan. Tekijällä/teettäjällä on aina vastuu vastoin määräyksiä/ohjeistuksia tekemistään remontista/muutostyöstä. Mm. purkutöiden osalta tulee selvittää mahdolliset asbesti yms. erikoispurkutöiden tarpeet.
Ilman ilmoitusta/taloyhtiön valvontaa suoritetuista remonteista/muutostöistä aiheutuvat haitat/vahingot korjataan haitan/vahingon aiheuttaneen osakkaan kustannuksella.
REMONTIN VALVONTAKUSTANNUKSET
Hallitus määrää valvojan tapauskohtaisesti. Ulkopuolisen valvojan veloitus valvojan hinnaston mukaisesti ja isännöitsijän veloitus isännöintitoimiston hinnaston mukaisesti.
Remontti-ilmoitus tehdään ensisijaisesti huoneistotieto.fi -sivustolle kirjautumalla.
Mikäli kirjautuminen ei onnistu tai olet uusi osakas ilman tunnuksia, täytä oheinen remontti-ilmoitus.
Asumisviihtyvyys
Asumisen viihtyisyyteen voi jokainen asukas itse vaikuttaa eniten.
Yleisten tilojen siisteys on ihan itsestä kiinni ja pudottamansa irtoroskat voi itsekin poimia, eikä vain jättää siivoojan työksi. Jos hissin tai porraskäytävän lattialle vahingossa läikyttää jotakin nestettä, tahrat voi itse pyyhkiä heti, ennen kuin ne kulkeutuvat kengänpohjissa muualle taloon.
Piha-alueella polkupyörän voi jättää pyörätelineeseen tai välittömästi sen läheisyyteen, siten ettei se ole pihalla liikkujien edessä tai vaarana. Roskan voi laittaa ulko-ovien vieressä olevaan roskikseen.
Olethan se juuri Sinä, joka ilmoitat palaneesta lampusta huoltomiehelle ja hissikorjausyritykselle hissin rikkoutumisesta.
Muistathan, että asukas on vastuussa myös vieraistaan.
Taloyhtiön järjestyssäännöt löytyvät Huoneistotieto.fi-palvelusta.
Yörauha
Yleistä viihtyvyyttä korostettaessa on syytä myös muistuttaa, että naapurisovun edellytyksenä on kohteliasta vaimentaa kaikkia asumisen ääniä (musiikki, televisio, tömistely, kolistelu) klo 22 jälkeen. Muistathan siis huomioida naapurit ja suohan kaikille rauhallisen lepoajan.
Taloyhtiön järjestyssäännöt löytyvät Huoneistotieto.fi-palvelusta.
Tupakointi
Parvekkeilla ja pihalla rakennuksen läheisyydessä tulee huomioida, että tupakansavu kulkeutuu ylöspäin naapurin ikkunasta tai parvekeovesta suoraan huoneistoon. Leikkialueilla, siivousparvekkeilla ja rakennuksen ilmanottoaukkojen läheisyydessä tupakointi on kielletty. Laitathan tupakantumpit tuhkakuppiin.
Tarkista taloyhtiön järjestyssäännöistä onko yhtiössäsi viranomaisen määräämä tupakointikielto.
Taloyhtiön järjestyssäännöt löytyvät Huoneistotieto.fi-palvelusta.
Sähköpolkupyörät ja sähköpotkulaudat
Olemassa olevien viranomaismääräysten mukaan sähköpolkupyörien akkuja ei saa säilyttää eikä ladata taloyhtiön pyöräsuojassa paloturvallisuusriskin vuoksi. Akku tulee irrottaa ja ladata asunnossa valvottuna. Sama määräys koskee kaikkia sähköisiä kulkuneuvoja.
Jos lataaminen valvomattomissa oloissa aiheuttaa tulipalon, laitteen lataukseen jättänyt on vastuussa aiheutuneista vahingoista.
Vuokratut sähköpotkulaudat tulee parkkeerata ohjeistuksen mukaisesti siististi jalkakäytävän reunaan. Pysäköintipaikka ei saa tukkia julkisia väyliä, ajoteitä tai rakennusten sisäänkäyntejä.
Sähköpotkulautatoimijoiden säätöjen mukaan laitteita ei saa parkkeerata yksityiselle tontille.
Autopaikka
Autopaikkoja/talleja/katoksia on eri määrä yhtiöstä riippuen. Autopaikat jaetaan jonotuslistan mukaan. Autopaikat vuokraa isännöitsijä tai talonmies. Autopaikat vuokrataan ensisijaisesti talossa asuvalle asukkaalle. Taloyhtiön vuokraamia paikkoja ei saa luovuttaa eteenpäin. Muistathan irtisanoa autopaikkasi talosta muuttaessasi.
Sauna– ja pesutupa
Sauna- ja pesutupavuorot varataan yhtiössä olevan varauskäytännön mukaisesti. Taloyhtiön ilmoitustauluilta tai saunaosastolta löytyy lisätietoja. Vakiovuoron varaamisesta tai peruuttamisesta tulee olla yhteydessä huoltoyhtiöön/talonmieheen. Vuorot laskutetaan jälkikäteen n. 3-6 kuukauden välein. Joissain taloyhtiöissä on pesukonetta varten poletti- ja/tai rahastuskoneita.
Laitevioista tulee ilmoittaa viipymättä kiinteistöhuoltoon.
Laajakaista ja televisio
Taloyhtiön ilmoitustauluilla tai taloyhtiön omilta sivuilta huoneistotieto.fi -palvelusta löytyy taloyhtiökohtainen tieto tietoliikenneverkosta, mahdollisesta taloyhtiölaajakaistasta ja kuuluuko taloyhtiö kaapeli-tv vai antenniverkkoon.
Jätehuolto
Ei ole yhdentekevää, miten taloyhtiön roskikset täytetään. Oikea jäte oikeassa roskiksessa ja esimerkiksi pahvien litistäminen niin, ettei astia pursua yli äyräiden, säästää rahaa taloyhtiöltä ja näkyy myös osakkaiden kukkarossa. Jäteyhtiöt nimittäin perivät lisämaksua, jos astiat pursuavat yli.
Taloyhtiön jätepiste on tarkoitettu vain päivittäin tulevaa TALOUSJÄTETTÄ varten.
Polttokelpoiseen jätteeseen saa laittaa suurimman osan roskista, mutta muovi, kartonki/pahvi, paperi, lasi, metalli ja biojäte tulee lajitella omiin astioihinsa.
JOKAISELLA asukkaalla on velvollisuus viedä ITSE OMAT suurjätteet jäteasemille:
•
Sähkölaitteet: kierrätyskeskuksiin
• Muuttojätteet, remonttijätteet ja huonekalut yms. isokokoiset: kaatopaikalle tai kierrätyskeskukseen
• Ongelmajätteet/Vaarallinen jäte: Kaatopaikalle tai esim. Ekotorille
Kaikki jäteastioihin kuulumaton jäte joudutaan taloyhtiön toimesta hävittämään erikseen, joka aiheuttaa lisäkuluja taloyhtiölle.
Tarvittaessa taloyhtiössä sovitaan erikseen yhteisestä jätelavan tilaamisesta, jonne sitten on mahdollista toimittaa esim. isokokoiset jätteet.
Huomioithan, että myös monella yrityksellä on velvollisuus ottaa vastaan vanha tuote myydessään uutta.
Täytäthän jäteastiat tasaisesti ja muista lytätä pahvit.
Yhteisiin tiloihin ja esim. kellarikäytäville ei saa jättää tavaroita. Ylimääräinen tavara on turvallisuusriski ja kasvattaa taloyhtiön palokuormaa.
Lajitteluohjeita löytyy esimerkiksi Lounais-Suomen jätehuollon sivuilta.
Vakuutus
Kotivakuutus korvaa useimmissa vahinkotilanteissa. Laaja kotivakuutus kattaa myös väliaikaisesta asunnosta aiheutuvia kustannuksia esimerkiksi vesivahingon tai tulipalon sattuessa. Tarkista kotivakuutuksesi kattavuus vakuutusyhtiöstäsi.
Paloturvallisuus
Taloyhtiön pelastussuunnitelma löytyy huoneistotieto.fi -palvelun kautta.
Väestönsuojelu ja pelastussuunnitelma
Tiedot taloyhtiön väestönsuojasta, kokoontumispaikasta ja muita oleellisia ohjeista turvallisuuteen löydät taloyhtiön pelastussuunnitelma. Pelastussuunnitelma löytyy huoneistotieto.fi -palvelun kautta taloyhtiön sivuilta.
Avaimet ja lukot
Avaimia tulee säilyttää huolellisesti. Avainnippuun ei saa merkitä kotiosoitetta.
Jos tarvitset lisäavaimia, ole yhteydessä isännöintitoimistoon. Lisäavaimia saa tilata vain osakkeenomistaja.
Lämmitys
Ihmiset kokevat lämmön hyvin yksilöllisesti. Toiset viihtyvät paremmin viileässä ja toiset puolestaan lämpimässä huoneilmassa. Lämpöaistimukseen vaikuttavat huoneen lämpötilan lisäksi ilmankosteus, vaatetus, toiminnan laatu, lämpösäteily ja ilman virtausnopeus.
Terveellinen huonelämpötila keskeltä huonetta mitattuna on 21 astetta (+/- 1 aste).
Huoneiston lämpötilan tulee olla asetusten mukaan vähintään 18 astetta.
Seuraa huonelämpötilaa säännöllisesti lämpömittarin avulla, joka on sijoitettu keskelle huonetta ja n. 1,1 metrin korkeuteen.
Sekä liian alhainen että liian korkea huoneilman lämpötila haittaavat asumisviihtyvyyttä.
Ne voivat aiheuttaa myös terveysongelmia. Liian korkea huoneilma kuivattaa ilmaa.
Ulkoilman korkea ilmankosteus saa huoneiston sisäilman tuntumaan todellista viileämmältä.
PATTERIEN TERMOSTAATIT
Patterien termostaatteja ei tule peittää verhoilla. Isoja huonekaluja, kuten sohvaa, ei suositella sijoitettavaksi suoraan patterin eteen, sillä termostaatti ei tunnista todellista huonelämpötilaa ja säädä venttiiliä oikein.
Mikäli patteri pitää kohisevaa ääntä, tulee se ilmata. Asukkaat eivät saa itse ilmata pattereita. Ilmoita kiinteistöhuoltoon, mikäli patteri tarvitsee ilmausta.
ASUNNOSSA ON LIIAN LÄMMMIN
Huoneiston voi tuulettaa nopeasti avaamalla ikkunoita. Tuuleta nopeasti ja tehokkaasti.
Jos tuuletat siksi, että asunnossasi on liian lämmin, säädä ensin patteria pienemmälle termostaatista. Muuten termostaatti reagoi ikkunasta tulevaan kylmään ilmaan ja alkaa lämmittää huonetta entistä tehokkaammin. Älä jätä ikkunaa raolleen päivän ajaksi.
Keväällä ja kesällä auringon säteily saattaa lämmittää sisätiloja liikaa. Sisätilojen liiallista lämpenemistä voit ehkäistä estämällä säteilyn sisäänpääsyn esimerkiksi verhojen ja sälekaihdinten avulla.
ASUNNOSSA TUNTUU VIILEÄLTÄ
Patterin ei tarvitse olla koko ajan lämmin, sillä viileäkin patteri toimii. Kun huoneisto on saavuttanut termostaatin tavoitelämpötilan, termostaatti sulkee patterin tuloveden venttiilin ja patteri viilenee. Suurien ikkunapintojen tuomaa vedontunnetta voi ehkäistä laittamalla verhot ikkunoiden eteen.
MITEN TOIMIA, JOS ASUNNOSSA VIILEÄÄ
Kääntele termostaattia useamman kerran kiinni ja kokonaan auki. Termostaatin säädin voi jumittua oltuaan pidempään liikuttelematta. Mikäli patteri ei lähde tämän jälkeen lämpenemään, ota yhteys kiinteistöhuoltoon. Ennen yhteydenottoa kiinteistöhuoltoon, tulee asukkaan mitata huoneiston todellinen lämpötila.
IKKUNAT
Syksyllä ilmankosteuden ja viileiden öiden aikaan on normaalia, että ikkunoiden ulkopintaan tiivistyy kosteutta. Talvella kylmään aikaan ikkunat voivat huurtua sisäpinnasta tai lasien välitilasta. Mikäli ikkunat huurtuvat sisäpinnasta, ilmanvaihto on riittämätön. Mikäli ikkuna huurtuu välitilasta, ilma ei kierrä ikkunoiden välitilassa. Yleisin syy on, että ulommainen ikkuna on tiivistetty liian tiiviiksi. Pääsääntönä voidaan pitää, että ulommaista ikkunaa ei tiivistetä ollenkaan. Mikäli ikkuna jäätyy välitilasta sisäikkunasta vuotaa lämpöä välitilaan. Sisäikkunan tiiviste on osakkaan kunnossapitovastuulla. Ikkunoiden vuosihuoltoon kuuluu osakkaan/asukkaan kerran vuodessa esim. pesun yhteydessä tarkastaa ja tarvittaessa uusia tiivisteet.
Energiansäästövinkkejä löydät esim. Motivan nettisivuilta www.motiva.fi
Ilmanvaihto
Taloyhtiössä on erilaisia ilmanvaihtojärjestelmiä.
1920-1950 lukujen taloissa yleisin ilmanvaihtotapa on painovoimainen ilmanvaihto.
Painovoimaisen ilmanvaihtojärjestelmän toiminta perustuu pääasiassa ulko- ja sisätilan lämpötilaeron sekä tuulen aiheuttamaan paine-eroon.
Kun painovoimainen on tehokkaimmillaan kylminä kuukausina, veto tuntuu selkeämmin ja kylmempänä kuin muulloin.
1950-1990 luvun taloissa yleisin ilmanvaihtotapa on koneellinen poistoilmanvaihto.
Katolla tai vintillä oleva ilmanvaihtokone poistaa huoneistosta ilmaa koneellisesti poistoilmaventtiilien kautta.
Useimmissa uudemmissa taloyhtiöissä on huoneistokohtainen tulo-poisto ilmanvaihtokone. Koneen nopeutta voi säätää huoneistokohtaisesti erillisestä säätämistä tai liesituulettimesta. Koneessa on myös suodatin, joka tulee vaihtaa noin puolivuosittain.
POISTOILMA
Raikas ilma huuhtelee asuintilat virratessaan kohti poistoilmaventtiilejä, jotka sijaitsevat niin sanotuissa likaisissa tiloissa: kuten kylpyhuoneessa ja keittiössä. Poistoventtiileistä ilma virtaa hormeihin ja katon kautta ulos.
Poistoilmaventtiilit on hyvä puhdistaa kerran vuodessa. Kiinteä poistoilmaventtiili imuroidaan sekä pyyhitään kostealla rätillä.
Säädettävän poistoilmaventtiili irrotetaan puhdistuksen ajaksi kiertämällä venttiilin ulkoreunaa vastapäivään. Venttiilin säätöä ei saa muuttaa irrottaessa venttiiliä. Venttiili pestään vedellä tiskiharjaa apuna käyttäen.
KORVAUSILMAVENTTIILIT
Mikäli taloyhtiössä on painovoimainen tai koneellinen poistoilmanvanvaihto, on asunnon ikkunoissa korvausilmaventtiilit tai ulkoseinässä on korvausilmasäleikkö.
Venttiileissä on kesä (auki) ja talviasento (kiinni). Vaikka venttiili on talviasennossa (kiinni), ilmaa kuitenkin pääsee jonkin verran venttiilin läpi.
Yleisimmissä korvausilmaventtiileissä kesäasennossa säätötapit ovat käännettynä ulospäin ja talviasennossa sisäänpäin. Voit myös kääntää esim. olohuoneessa vain sohvan puoleisen tapin talviasentoon.
Asunnon ilmanvaihto toimii vain, jos asuntoon tulee korvausilmaa. Tästä syystä korvausilmaventtiilien suodattimet on hyvä puhdistaa säännöllisesti vähintään kerran vuodessa. Venttiilin saa auki ruuvaamalla reunoilla olevat ruuvit auki. Suodattimen voi puhdistaa esim. pesemällä vedellä ja astianpesuaineella.
Venttiilien tukkiminen sotkee ilmanvaihdon.
MUUTA HUOMIOITAVAA ILMANVAIHDOSTA
Mahdollinen tuloilmaventtiili on myös syytä puhdistaa vähintään kerran vuodessa imuroimalla ja pyyhkimällä kostealla rätillä.
Huoneiden väliovissa pitää olla siirtoilmareitit, käytännössä parin sentin avoin rako oven alareunan ja lattian välissä tai oven alaosaan asennettu ilmasäleikkö.
Huoneiston voi tuulettaa nopeasti avaamalla ikkunoita. Tuuleta nopeasti ja tehokkaasti.
Mikäli huoneistossa on liian lämmin, laita patteritermostaatti pienemmälle, älä avaa ikkunaa. Terveellinen huonelämpötila keskeltä huonetta mitattuna on 21 astetta.
Mikäli havaitset puutteita ilmanvaihdossa tai huoneiston lämpötilassa, ota yhteys kiinteistöhuoltoon.
Vesi- ja viemärijärjestelmä
On erityisen tärkeää, että viemäreihin ei laiteta mitään sinne kuulumatonta. Ongelmajätteet ja roskat eivät kuulu viemäriin. Roskien laittaminen vessanpyttyyn voi aiheuttaa tukoksen viemäriverkossa. Huuhtele pöntöstä vain sitä itseään ja wc-paperia.
Tarkistathan hanat ja wc-pytyt vuotojen varalta. Ilmoita huoltoyhtiölle heti, jos havaitset vuotavia vesikalusteita.
LATTIAKAIVO
Kylpyhuoneen lattiakaivon puhdistus tulee tehdä useamman kerran vuodessa. Jos lattiakaivoa ei puhdisteta tarpeeksi usein, kaivoon kerääntyy monenlaista likaa ja lopulta lattiakaivoon kerääntynyt lika tukkii viemärin.
Lattiakaivon ritiläkansi nostetaan pois paikoiltaan ja pestään. Kaivon pohjalle missä on vettä, kerääntyy mm. hiuksia ja mikäli pesukoneen poistoputki menee kaivoon myös muuta sakkaa. Esim. vanhalla tiskiharjalla voi kerätä sakkaa kaivon pohjalta mahdollisimman tarkoin pois ja huuhdella WC:stä alas. Tämän jälkeen kaivo pestään pesuaineella tiskiharjaa käyttäen, lopuksi huuhdellaan käsisuihkulla. Jos lattiakaivossa on irrotettava vesilukko, sen voi nostaa pois ja pestä. Vesilukko on laitettava tarkasti samaan asentoon takaisin.
ALTAAN HAJULUKKO
Keittiön altaan ja lavuaarin alla olevat hajulukot tukkeutuvat myös herkästi.
Hajulukko aukaistaan, tyhjennetään sakasta ja pestään. Ennen hajulukon aukaisua/pois ottamista alle on hyvä laittaa ämpäri tai muu astia, sillä putkista ja hajulukosta tulee likaista vettä. Hajulukon kokoamisen jälkeen kannattaa laskea vettä ja tarkkailla, että liitokset pitävät varmasti.
Lattiakaivo ja hajulukot tulee puhdistaa ennen kuin viemäriin kaataa putkien avausaineita.
Mikäli et itse pysty hajulukkoa tai lattiakaivoa puhdistamaan ole yhteydessä kiinteistöhuoltoon
Kylpyhuoneen lattialämmitys on syytä pitää päällä ympäri vuoden. Lattialämmitystä ei saa pitää liian kuumalla, sillä laatat saattavat muuten irrota alustastaan ja vesieriste vaurioitua. Lattialämmityksen sopiva lämpötila on n. 23 °C.
Kylpyhuoneen silikonisaumat tulee tarkastaa säännöllisesti ja uusia n. 5 vuoden välein. Silokonit ovat osakkaan kunnossapitovastuulla.
Pyykin- ja astianpesukoneita on valvottava käytön aikana. Tulovesiventtiilit tulee aina sulkea käytön jälkeen. Vanhetessaan putkien liitokset saattavat alkaa vuotamaan, jos vesipaine on jatkuvasti päällä.
Pyykin- ja astianpesukoneissa on oltava koneen valmistajan hyväksymä ja viranomaismääräysten mukainen täyttö- ja poistoletku liitäntöineen. Laitteet on liitettävä kiinteästi vesi- ja viemäriverkkoon. Suositus on, että vesijohtoverkkoon liitettyjen laitteiden letkut vaihdetaan 10 vuoden välein.
Muistathan tarkistaa säännöllisesti liitännät sekä tiskikaapin ja astianpesukoneen alta, ettei siellä ole kosteutta.
Korjaushanke taloyhtiössä
Taloyhtiöissä on isompia ja pienempiä korjaushankkeita. Pienemmistä remonteista tiedotetaan ilmoitustauluilla tai yleistiedotteissa. Isommista korjaushankkeista tiedotetaan kattavammin ja tarpeen mukaan järjestetään esimerkiksi tiedotustilaisuuksia.